Ίδιωτική Ασφάλιση Υγείας και Σωστή Ηλικία

Όταν πρόκειται για την αγορά ενός πακέτου ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, το χρονοδιάγραμμα είναι το παν. Δε θέλετε να βρεθείτε χωρίς ιατρική κάλυψη όταν τη χρειαστείτε περισσότερο, αλλά ούτε να χρειαστεί  να πληρώσετε μια περιουσία για αυτά που θα χρειαστείτε. Το ερώτημα λοιπόν είναι, ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνετε μία ιδιωτική ασφάλιση υγείας εφόσον το επιλέξετε. Η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς είναι αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση αυτή.

Οφέλη από την αγορά ασφάλισης υγείας σε νεαρή ηλικία

Όταν πρόκειται για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να το σκέφτεστε. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια επιλογή όντας σε μικρότερη ηλικία μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Οφέλη, τα οποία θα πρέπει να έχετε κατά νου σε περίπτωση που πάρετε μία θετική απόφαση. Ας τα δούμε παρακάτω ένα προς ένα.

1. Χαμηλότερα ασφάλιστρα

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της επιλογής ενός ιδιωτικού ασφαλιστικού πακέτου υγείας σε νεαρή ηλικία, είναι η δυνατότητα απόκτησης αυτού με  χαμηλότερα ασφάλιστρα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζουν τα ασφάλιστρα με βάση την ηλικία και την υγεία του κάθε ασφαλισμένου καθώς και κάποιες άλλες παραμέτρους.

Καθώς όμως μεγαλώνει κάποιος, ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι το ασφάλιστρο θα είναι αυξημένο. Κάνοντας λοιπόν μια ασφάλιση υγείας σε νεαρή ηλικία, μπορείς να επιτυχείς την αγορά ενός πακέτου σε προνομιακή τιμή εξοικονομώντας κάποια χρήματα μακροπρόθεσμα.

2. Κάλυψη για προϋπάρχουσα προβλήματα υγείας

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη αναφορικά με την ηλικία,  είναι η αδυναμία κάλυψης τυχόν προβλημάτων υγείας που υπάρχουν. Η συνθήκη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο ειδικά εάν υποβόσκει μια χρόνια πάθηση που απαιτεί συνεχή ιατρική φροντίδα.

3. Καλύτερος οικονομικός προγραμματισμός

Το κόστος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι ακριβός είτε υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση είτε όχι. Επιλέγοντας να ασφαλιστείτε σε νεαρή ηλικία, μπορείτε να προγραμματίσετε από νωρίς τυχόν ξαφνικά έξοδα σε περίπτωση απροσδόκητων γεγονότων. Αυτό μπορεί για κάποιος να είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και να νιώθουν πιο ήρεμοι έναντι απρόοπτων γεγονότων.

4. Πρόσβαση στην προληπτική φροντίδα υγείας

Πολλά προγράμματα ασφάλισης περιλαμβάνουν κάλυψη για υπηρεσίες προληπτικής φροντίδας, όπως ετήσιους ελέγχους και προληπτικούς ελέγχους (check-up). Επιλέγοντας να ασφαλιστείτε ιδιωτικά σε μικρότερη ηλικία, μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτές τις υπηρεσίες και να πραγματοποιείτε ακόμα και δωρεάν τους ελέγχους για την υγεία σας. Η πρόληψη είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αποφυγή προβλημάτων.

5. Προϋπολογισμός (Budget)

Ο ατομικός ή ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού επιλέξετε να ασφαλιστείτε. Πρέπει να καθορίσετε πόσα μπορείτε να πληρώνεται για το συμβόλαιο σας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες αυτού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια με υψηλότερα ασφάλιστρα μπορεί να προσφέρουν καλύτερη κάλυψη, αλλά δυστυχώς δεν είναι προσιτά για όλους. Σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να αναζητάτε τυχόν εκπτώσεις, συμπληρωματικές πληρωμές και συμπληρωματικές καλύψεις με τον κύριο ασφαλιστικό σας φορέα.

6. Περισσότερες επιλογές

Όταν είστε νέοι και υγιείς, έχετε σίγουρα περισσότερες επιλογές όσον αφορά την επιλογή πακέτου ασφάλισης υγείας. Ενδέχεται να μπορείτε να επιλέξετε από ένα ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων και επιλογών κάλυψης, οι οποίες μπορούν να σας επιτρέψουν να βρείτε ένα πρόγραμμα που να καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Συμπερασματικά, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε  αγορά ιδιωτικού πακέτου ασφάλισης υγείας θα πρέπει να λάβετε υπόψη την ηλικία, την κατάσταση υγείας, τις ανάγκες κάλυψης και τον προϋπολογισμό σας όπως προαναφέρθηκαν παραπάνω.

Ιδανική ηλικία για αγορά ασφάλισης υγείας

Αν και δεν υπάρχει μια «σωστή» ηλικία για την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, υπάρχουν οι παράγοντες αυτοί που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε κάποια αγορά. Γενικά, συνιστάται κάποιος να προχωρήσει σε μία επιλογή ιδιωτικής ασφάλισης υγείας μόλις είναι στην οικονομική κατάσταση να το κάνουν και να το αντέξουν. 

Ωστόσο, η ηλικία είναι μία συνθήκη η οποία ίσως μπορεί να κάνει κάποιον περιμένει μερικά χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να ζυγίσει κάποιος τις ανάγκες του. Δυστυχώς, κανείς μας δεν μπορεί να είναι καθόλα σίγουρος ούτε να προβλέψει το μέλλον. Είναι μία καθαρά προσωπική και εξατομικευμένη υπόθεση.

Συμπέρασμα

Η αγορά ασφάλισης υγείας είναι μια σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί μετά από προσεκτική σκέψη. Αν και δεν υπάρχει μια «σωστή» ηλικία για τέτοια κάλυψη, γενικά συνιστάται στα άτομα να αγοράζουν ασφάλιση μόλις είναι οικονομικά σε θέση να το κάνουν. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα, να απολαμβάνετε καλύτερη ιατρική κάλυψη και να γνωρίζετε ότι είστε προστατευμένοι σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης.

Back to blog