4 Απλά Βήματα για να Επιλέξετε το Κατάλληλο Ασφαλιστικό Πρόγραμμα

Για τον καθένα, το να επιλέξει το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα μπορεί να είναι μια σημαντική απόφαση που επηρεάζει την προσωπική και οικονομική σας ασφάλεια.

Εάν έχετε βρεθεί στην προσπάθεια αναζήτησης ή έρευνας αγοράς προκειμένου να επιλέξετε το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Ανακαλύψτε παρακάτω τα 4 απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια σοφή επιλογή για το ασφαλιστικό πρόγραμμα που σας ταιριάζει:

Βήμα 1: Καθορίστε τις ανάγκες σας

Πρέπει να αναλογιστείτε τον τύπο της ασφάλειας που χρειάζεστε. Θέλετε να καλύψετε την υγεία σας, το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας ή την επιχείρησή σας; Αξιολογήστε το επίπεδο του κινδύνου και των αναγκών σας για να καθορίσετε τις παραμέτρους του ασφαλιστικού προγράμματος που πρόκειται να επιλέξετε.

Βήμα 2: Κάνετε έρευνα 

Κάνετε μία έρευνα αγοράς προκειμένου να επιλέξετε το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα προς όφελός σας. Τα ασφαλιστικά προϊόντα είναι ιδιαιτέρως περίπλοκα. Πρέπει να αφιερώσετε χρόνο με κάποιον ειδικό ώστε να απαντήσει σε κάθε σας απορία και να απλοποιήσετε τυχόν  δυσνόητα ή άγνωστα σημεία προς εσάς.

Υπάρχουν πολλά ασφαλιστικά πακέτα που αφορούν την ίδια εταιρεία και πολλές εταιρείες που προσφέρουν παρόμοια ασφαλιστικά προγράμματα.

Κάνετε συνεχή και επισταμένη αναζήτηση πληροφοριών συμπεριλαμβάνοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφασή σας (οικογενειακή κατάσταση, οικονομική κατάσταση, προσωπικές ανάγκες).

Για το λόγο αυτό:

  • σημειώστε τις απορίες και τα ερωτήματά σας,
  • εντοπίστε τις πληροφορίες από κάθε επιθυμητό ασφαλιστικό πακέτο υγείας (καλύψεις, παροχές, ευελιξία προγράμματος) και κάνετε σύγκριση αυτών,
  • αξιολογήστε την αξιοπιστία των πηγών σας είτε πρόκειται για το διαδίκτυο είτε από κάποια προσωπική σύσταση,
  • χρησιμοποιείστε κάθε δυνατό διαθέσιμο εργαλείο για την ενημέρωσή σας, (συνάντηση με κάποιον ασφαλιστικό σύμβουλο, τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία που σας ενδιαφέρει, δημοσιευμένα άρθρα, συγκριτικοί πίνακες).

Βήμα 3: Ζητήστε προσφορές για το ασφαλιστικό πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει

Αναζητήστε εταιρείες που παρέχουν ασφαλιστικά προγράμματα και συγκρίνετε τα πακέτα τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο για να βρείτε εταιρείες ασφαλιστικών προγραμμάτων ή να ζητήσετε συστάσεις από άλλες επιχειρήσεις, επαγγελματίες ή του συγγενικού και φιλικού σας περιβάλλοντος.

Αναλύστε τις προσφορές που λαμβάνετε και συγκρίνετε τις υπηρεσίες και το κόστος τους. Εφόσον έχετε συγκεντρώσει το πληροφοριακό υλικό που χρειάζεστε, είτε έχετε καταλήξει στο επιθυμητό ασφαλιστικό πρόγραμμα είτε όχι, τότε με προσοχή:

  • μελετήστε τους ασφαλιστικούς όρους και τις παρεχόμενες καλύψεις αναφορικά με το είδος του προγράμματος που ζητάτε,
  • αποσαφηνίστε ασφαλιστικές έννοιες όπως την έννοια του «απαλλασσόμενου ποσού» που αφορά τις ασφαλιστικές καλύψεις και την έννοια της «ασφαλιστικής συμμετοχής»,
  • γνωρίστε τα ασφαλιστικά σας δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις που αφορούν κάθε περίπτωση ανάλογα το πρόγραμμα που θα επιλέξετε.

Βήμα 4: Διαβάστε σχολαστικά τα ασφαλιστικά έγγραφα

Εφόσον καταλήξετε στα προγράμματα τα οποία που σας ενδιαφέρουν τότε:

  • διαβάστε προσεκτικά τις αναγραφόμενες οδηγίες,
  • δεχτείτε τη βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου ασφάλισης ώστε να ερμηνεύσετε σωστά τα πλεονεκτήματα του προϊόντος  ανά περίσταση, συνολικά, και σε συνάρτηση με το δημόσιο φορέα ασφάλισης που τυχόν έχετε. Ακόμα εξετάστε και την ύπαρξη της δυνατότητας  να ανήκετε σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης,
  • συμπληρώστε ορθά τα απαραίτητα έγγραφα παρέχοντας τις πληροφορίες που χρειάζεται η ασφαλιστική εταιρεία για την κάλυψή σας και ενημερωθείτε για τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν το προϊόν σας.

Επίλογος

Συνοψίζοντας, μέσα από τα 4 βήματα επιλογής ασφαλιστικού προγράμματος, γίνεται κατανοητό ότι η διαδικασία είναι σημαντική και ιδιαίτερη.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ανάγκες σας και να επιλέξετε ένα πρόγραμμα ασφάλισης που να καλύπτει τις απαιτήσεις σας σε λογικό κόστος. Καλό είναι να συγκρίνετε προσφορές από διάφορες εταιρείες ασφαλίσεων και να αξιολογήσετε τα πακέτα τους προσεκτικά πριν καταλήξετε σε μια επιλογή.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους κανόνες και τις διαδικασίες που έχει θέσει η επιλεγμένη εταιρεία ασφαλίσεων, ώστε να εξασφαλίσετε μια αποτελεσματική και αξιόπιστη κάλυψη.

Εάν και πάλι η διαδικασία φαντάζει σε εσάς δύσκολη, τότε επικοινωνείτε μαζί μας και θα σας βοηθήσουμε.

Back to blog