6 Βήματα που Πρέπει να Γνωρίζετε σε Περίπτωση Τροχαίου Ατυχήματος

Ως ασφαλιστικός σύμβουλος, μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρω στους πελάτες μου είναι η καθοδήγηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που συμβεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Τα τροχαία ατυχήματα μπορεί να είναι τρομακτικά και συχνά, αλλά το να γνωρίζετε τι να κάνετε εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και να χειριστείτε αποτελεσματικά την κατάσταση. Παρακάτω θα βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό με 6 σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνετε.

Τη στιγμή του τροχαίου ατυχήματος

Όταν εμπλέκεστε σε τροχαίο ατύχημα, θα πρέπει να κατέχετε και να έχετε μαζί σας τα νόμιμα απαραίτητα έγγραφά και να ξεκινήσετε την απαιτούμενη διαδικασία που απαιτείται. Να έχετε καταγεγραμμένες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και να γνωρίζετε τις ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθείτε.

Βήμα 1. Ελέγξτε για τραυματισμούς και τη σωματική σας ασφάλεια

Κάνετε έναν γρήγορο οπτικό ή προφορικό έλεγχο για τυχόν τραυματισμούς στον εαυτό σας, εάν είστε ο οδηγός ή σε τυχόν συνεπιβάτες. Εάν μπορείτε, μετακινηθείτε στην άκρη του δρόμου ή σε ένα πεζοδρόμιο για να αποφύγετε κάποιο επιπλέον ατύχημα.

Εξασφαλίστε τη σωματική ασφάλεια του εαυτού σας και των άλλων. Εάν το αυτοκίνητό σας δε βρίσκεται σε ασφαλές σημείο στο δρόμο, τραβήξτε το στην άκρη του δρόμου. Διαφορετικά, φορέστε τον απαραίτητο εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και φροντίστε τον εαυτό σας.

Βήμα 2. Καλέστε τις Αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές (100)

Είτε έχετε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές είτε σε κάτι πιο σοβαρό, πρέπει να καλέσετε την αστυνομία. Είναι σημαντικό για τη συμπλήρωση της αναφοράς τροχαίου ατυχήματος και για οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να σας προσφέρει.

Αυτό το βήμα είναι σημαντικό γιατί κατά κύριο λόγο θα υπάρχει επίσημο αρχείο και των δύο μερών που εμπλέκονται εάν εμπλέκεται άλλο όχημα αλλά και γιατί θα χρειαστείτε αντίγραφο του δελτίου για να το προσκομίσετε στον ασφαλιστή σας για να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται.

Βήμα 3. Καλέστε τη Φροντίδα Οδικών Ατυχημάτων

Ενώ έχετε ενημερώσει τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, είναι η σειρά σας να καλέσετε την ειδική υπηρεσία (Φροντίδα Ατυχήματος) για τους ασφαλισμένους, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο ειδικός συνεργάτης της ασφαλιστικής εταιρείας με την οποία έχετε συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα μεταβεί στον τόπο του τροχαίου ατυχήματος, δωρεάν.

Μόλις καταφθάσει ο ειδικός συνεργάτης, θα καταγράψει τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος, θα φωτογραφίσει τα εμπλεκόμενα οχήματα, θα συντάξει έναν πρόχειρο οδικό χάρτη όπου συνέβη το ατύχημα.

Θα συγκεντρώσει επίσης στοιχεία για τυχόν μάρτυρες και θα βοηθήσει στη συμπλήρωση της φόρμας Φιλικού Διακανονισμού ή Δήλωσης Υπεύθυνου Ατυχήματος επί τόπου, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία αναφοράς και δήλωσης του ατυχήματος.

Βήμα 4. Η έναρξη της διαδικασίας αποζημίωσης

Με τη συμπλήρωση της φόρμας Φιλικού Διακανονισμού, και αφού ελεγχθεί από το αρμόδιο τμήμα της ασφαλιστικής σας εταιρείας, ξεκινά άμεσα η διαδικασία αποζημίωσης.

Εάν δεν έχετε καλέσει μόνοι σας τη Φροντίδα Οδικών Ατυχημάτων για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να καλέσετε τον ασφαλιστή σας για να ενημερώσετε την εταιρεία για τις αντίστοιχες ενέργειες.


5. Σε περίπτωση που χρειαστεί η Οδική Βοήθεια

Σε περίπτωση που το όχημά σας ακινητοποιηθεί λόγω μηχανικής βλάβης ή ολικής καταστροφής, ο συνεργάτης της Φροντίδας Ατυχήματος θα ειδοποιήσει για τη ρυμούλκηση ή μετακίνηση του οχήματός σε κάποιο τοπικό συνεργείο ή σε ένα ασφαλέστερο σημείο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν έχει κληθεί Φροντίδα Οδικού Ατυχήματος, θα πρέπει να καλέσετε μόνοι σας την Οδική Βοήθεια.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων τους όρους του συμβολαίου σας, ώστε να γνωρίζετε εάν δικαιούστε ή όχι δωρεάν οδική βοήθεια ή εάν το συμβόλαιό σας έχει κάλυψη τοπικής ρυμούλκησης μετά από ατύχημα ή κάλυψη Οδικής Βοήθειας. Σημαντική διαφορά.

Η επιλογή της μεταφοράς του οχήματός σας σε ένα από τα συνεργαζόμενα συνεργεία της αντίστοιχης ασφαλιστικής εταιρείας, γίνεται εφόσον έχετε συμπληρώσει τη Δήλωση Φιλικού Ατυχήματος και δεν ευθύνεστε για το ατύχημα. Φυσικά, και σε περίπτωση που έχετε μεικτή ασφάλιση.

Σε περίπτωση που το όχημά σας μεταφερθεί σε συνεργείο συμβεβλημένο με την ασφαλιστική σας εταιρεία, τότε η άμεση πληρωμή των εξόδων επισκευής γίνεται από την ίδια την ασφαλιστική εταιρεία.

Φροντίζει για την ποιότητα των επισκευών σε πιστοποιημένα συνεργεία και επωφεληθείτε από την ταχύτητα επισκευής, την επισκευή με νέα ανταλλακτικά χωρίς διατήρηση παλαιότητας και την παροχή service car.


Βήμα 6. Υποβολή των απαραίτητων εγγράφων

Μετά το ατύχημα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλέσει τον πραγματογνώμονα. Θα επισκεφθεί το συνεργείο στο οποίο βρίσκεται το όχημά σας και θα εκτιμήσει το κόστος της ζημιάς και θα υποβάλει την εκτίμηση στην Ασφαλιστική εταιρεία.

Σχετικά με τη διευθέτηση της ζημιάς κατόπιν συνεννόησης με τον ασφαλιστή σας, παραδώστε το φάκελο με τα παρακάτω δικαιολογητικά. Πρόκειται για τα πρωτότυπα τιμολόγια, τη φωτοτυπία από το βιβλίο τραπεζικού λογαριασμού ή την εκτύπωση του IBAN στο οποίο επιθυμείτε να κατατεθεί η αποζημίωση.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε και νομική συμβουλή μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, ειδικά εάν υπάρχουν σημαντικοί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές. Ένας έμπειρος δικηγόρος σε συνεργασία με τον ασφαλιστή σας μπορούν να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε στη νομική διαδικασία και να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε δίκαιη αποζημίωση για τυχόν απώλειες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω βήματα, γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, και μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος και τη σύγχυση μιας τέτοιας κατάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το ενδιαφέρον άρθρο για την Ασφάλιση υγείας και τη σωστή ηλικία εδώ.

Back to blog