Αποκωδικοποιώντας την Ασφαλιστική Ορολογία

Η ασφάλιση μπορεί να είναι ένα περίπλοκο θέμα, ειδικά όταν αρχίσετε να βλέπετε άγνωστους όρους και ακρωνύμια. Η κατανόηση της ασφαλιστικής ορολογίας είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις κατά την αγορά οποιονδήποτε ασφαλιστικών συμβολαίων.

Ορισμένες λέξεις είναι απλές στη σημασία τους, αλλά άλλες έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο τεχνικό ορισμό καθώς αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο. Για να σας βοηθήσουμε να πλοηγηθείτε στον τομέα της ασφάλισης, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από τους βασικότερους όρους που πρέπει να κατανοήσετε.

Ασφάλιστρο

Ένας όρος που σίγουρα θα συναντήσετε όταν αγοράζετε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα είναι  όρος ασφάλιστρο. Τα ασφάλιστρα είναι οι τακτικές πληρωμές που πραγματοποιεί ο λήπτης της ασφάλισης στον ασφαλιστή ή την ασφαλιστική εταιρεία ως αντάλλαγμα για την κάλυψη την οποία του προσφέρουν. Τα ασφάλιστρα μπορούν να καταβάλλονται σε μηνιαία, τριμηνιαία, ασφάλιστρα εξαμήνου ή ετήσια βάση.

Το κόστος των ασφαλίστρων μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με κάθε αντισυμβαλλόμενο, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της ηλικίας, του ιστορικού οδήγησης, της τοποθεσίας και του είδους του ασφαλιστικού προϊόντος που ενδιαφέρεται.

Συνιστάται πάντα να συγκρίνετε τις τιμές ασφαλίστρων μεταξύ των ασφαλιστών πριν αγοράσετε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να κατανοήσετε το εύρος των πιθανών τιμών και να καταλήξετε στο συμπέρασμα τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Απαλλαγή

Η απαλλαγή είναι το ποσό το οποίο καλείται να πληρώσει ο λήπτης της ασφάλισης πριν αρχίσει να καλύπτει ζημίες το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε ένα συμβόλαιο με έκπτωση 500 . Στη συνέχεια, θα πάθεις ένα ατύχημα που προκαλεί αποζημίωση 4.000 , τότε θα πρέπει να πληρώσεις πρώτα 500  και μετά ο ασφαλιστικό σου συμβόλαιο θα καλύψει το υπόλοιπο ποσό των 3.500 .

Το ποσό της απαλλαγής μπορεί να ποικίλλει και είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογο με τα ασφάλιστρα - ένα χαμηλότερο ασφάλιστρο συνήθως μεταφράζεται σε υψηλότερο ποσό απαλλαγής και αντιστρόφως. Ωστόσο, φροντίστε να επιλέξετε μια πολιτική που θα έχετε τη δυνατότητα να την αντέξετε οικονομικά σε οποιαδήποτε περίπτωση ατυχήματος.

Όρια Ευθύνης

Ένας άλλος σημαντικός όρος που πρέπει να έχετε κατά νου είναι τα όρια ευθύνης του συμβολαίου. Αυτοί οι όροι υποδεικνύουν το υψηλότερο ποσό που είναι διατεθειμένο να πληρώσει το ασφαλιστήριο που έχετε συνάψει για οτιδήποτε καλύπτεται από το συμβόλαιό σας. Τα όρια μπορεί να είναι ανά μεμονωμένο συμβάν κάλυψης ή για ολόκληρη τη διάρκεια κάλυψης του συμβολαίου.

Για παράδειγμα, εάν έχετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου με όριο κάλυψης 50.000 € ανά περίπτωση ατυχήματος, το όριο σωματικής βλάβης μπορεί να είναι 25.000 € ανά άτομο. Ως εκ τούτου, σημαίνει ότι ο ασφαλιστής σας θα καλύψει μέχρι αυτό το όριο σε περίπτωση ατυχήματος. Αλλά εάν οι ζημιές υπερβούν αυτό το όριο, το υπόλοιπο κόστος θα πρέπει να το πληρώσετε εσείς.

Κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο έχει γενικά διαφορετικό εύρος ορίων κάλυψης, επομένως είναι απαραίτητο να ελέγξετε προσεκτικά το συμβόλαιό σας πριν υπογράψετε. Και αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με οποιονδήποτε όρο ή ρήτρα στη διατύπωση του συμβολαίου σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή στο τμήμα εξυπηρέτησης της ασφαλιστικής εταιρείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Εξαιρέσεις

Η ασφαλιστική κάλυψη τυπικά περιορίζεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις κάτω από ένα συγκεκριμένο συμφωνημένο πλαίσιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάτοχος της ασφάλισης δε θα αποζημιωθεί για οποιοδήποτε είδος περιστατικού. Οι εξαιρέσεις επισημαίνουν τους τύπους των περιστατικών που δε θα αποζημιωθούν. Αυτές οι εξαιρέσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο πολιτικής της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ωστόσο, συχνά περιλαμβάνουν ζημιές που προκαλούνται εκ προθέσεως, απώλειες από επικίνδυνες δραστηριότητες και ζημίες που προκαλούνται από αμέλεια. Όπως πάντα, ελέγξτε προσεκτικά και ελέγξτε τις εξαιρέσεις προτού αγοράσετε οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ώστε να μην παρασυρθείτε ακάλυπτοι σε μια ενέργεια που μπορεί να εμπίπτει σε αυτές τις εξαιρέσεις.

Δικαιούχος

Δικαιούχος είναι το άτομο ή η οντότητα (ο δικαιούχος μπορεί να είναι άτομο, ομάδα, επιχείρηση ή φιλανθρωπική οργάνωση). Συνήθως, με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, ο δικαιούχος θα αναφέρεται στη δήλωση του ασφαλισμένου. Όπως συμβαίνει με τις πολιτικές, τα δικαιώματα των δικαιούχων υπόκεινται σε απαιτήσεις της αστικής νομοθεσίας που μπορεί να προσθέσουν την προτεραιότητα των κληρονόμων και τα δικαιώματα υποστήριξης συζύγων.

Μια σημαντική σημείωση. Πριν από την επιλογή του δικαιούχου, οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν επαγγελματίες όπως οικονομικούς ή νομικούς συμβούλους με εμπειρία στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Αστική Ευθύνη

Η αστική ευθύνη είναι πιθανώς ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ασφάλισης που λαμβάνουν πολλοί άνθρωποι. Είτε για να καλυφθεί μία πιθανή αμέλεια είτε απλώς από για ένα αναμενόμενο λάθος. Ουσιαστικά, η αστική ευθύνη καλύπτει το χρέος του αντισυμβαλλομένου προς άλλον από ζημιές που προκαλούνται από συγκεκριμένα περιστατικά που αναφέρονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Για παράδειγμα, εάν αναλάβατε κάλυψη ευθύνης λόγω σύγκρουσης, βάσει κανονισμού, το συμβόλαιο μπορεί να σας ζητήσει να πληρώσετε μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο, τότε ο ασφαλιστής σας θα αναλάβει τις πληρωμές τυχόν εναπομεινάντων επιλέξιμων ποσών. Το χρέος μπορεί να προέλθει από σωματικές βλάβες, υλικές ζημιές και άλλες πληρωτέες ζημίες που αναφέρονται στο συμβόλαιο.

Σωρευτικό Μπόνους

Πράγματι, το σωρευτικό μπόνους ή το μπόνους χωρίς αξιώσεις υποδηλώνει ανταμοιβές που δίνονται σε πελάτες που δεν έχουν υποβάλει αξιώσεις εντός της περιόδου πολιτικής τους μέσω των συμβολαίων τους. Οι αντισυμβαλλόμενοι που δεν υπέβαλαν αξιώσεις εντός της ισχύος του συμβολαίου ενδέχεται να τους παραχωρηθούν για το μελλοντικό τους συμβόλαιο όταν ανανεωθεί. Σας δίνετε η δυνατότητα να απολαμβάνετε προνομιακά ασφάλιστρα με μια ελάχιστη έκπτωση.

Συμπέρασμα

Η Ασφαλιστική Ορολογία θα μπορούσε ίσως να φαίνεται δυσνόητη με την πρώτη ματιά. Οι ασφαλιστικοί όροι είναι επιλεγμένοι για να προσφέρουν την καλύτερη καθοδήγηση σχετικά με τις ασφαλιστικές συμβάσεις πριν από την υποβολή αξίωσης και για το λόγο αυτό η σωστή κατανόησή τους είναι απαραίτητη.

Στην ουσία, η γνώση των όρων βελτιώνει την ευθύνη του αντισυμβαλλομένου και πιθανώς οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις για την επιλογή της κατάλληλης ασφαλιστικής κάλυψης που ταιριάζει στο προφίλ των αντισυμβαλλομένων.

Συνιστάται πάντα να αφιερώνετε χρόνο για να αποσαφηνίσετε τη σημασία κάθε στοιχείου και να προσδιορίσετε αναλυτικά ποια οφέλη θα μπορούσαν ή δεν μπορούν να ισχύουν σε περιπτώσεις που απαιτούν περισσότερες διευκρινίσεις. Επιλέξτε την κάλυψη που κατανοείτε πλήρως για να προστατεύσετε από μελλοντικά περιστατικά παραγωγικά, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Εάν έχετε απορίες ή χρειάζεστε περαιτέρω καθοδήγηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι έχετε κατανοήσει όσα χρειάζονται.

Back to blog